highway ea3cb20b21 640 k6ryr9 Καλώς ήλθες στην ΕΠΙΓΝΩΣΗ  Η όλη αγωνία τού ανθρώπου είναι ότι θέλει να διαλέξει εκείνο που φαίνεται όμορφο, λαμπερό΄ θέλει να διαλέξει το ασημένιο περίγραμμα τού σύννεφου, αφήνοντας πίσω τη σκοτεινιά του. Δεν ξέρει όμως ότι το ασημένιο περίγραμμα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το μαύρο σύννεφο. Το μαύρο σύννεφο αποτελεί το φόντο, πράγμα απολύτως αναγκαίο για να φανεί το ασημένιο περίγραμμα.

Επιλογή σημαίνει αγωνία. Επιλογή σημαίνει δημιουργία προβλημάτων για τον εαυτό σου.

Να μην κάνεις επιλογές σημαίνει: υπάρχει ο νους και έχει λαμπερή πλευρά όπως και σκοτεινή πλευρά. Ε, και λοιπόν; Τι σχέση έχει αυτό με σένα ; Γιατί να σε ανησυχεί; Τη στιγμή που δεν διαλέγεις, εξαφανίζεται κάθε ανησυχία. Προβάλλει μεγάλη αποδοχή, του ότι έτσι πρέπει να είναι ο νους, αυτή είναι η φύση τού νου, και δεν είναι δικό σου το πρόβλημα, επειδή δεν είσαι ο νους. Αν ήσουν ο νους, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Ποιός θα διάλεγε τότε και ποιός θα σκεφτόταν την υπέρβαση; Και ποιός θα προσπαθούσε να αποδεχτεί και να κατανοήσει την αποδοχή;

Είσαι ξέχωρος, τελείως ξέχωρος.Είσαι απλώς ο παρατηρητής και τίποτε άλλο.Φέρεσαι όμως σαν θεατής που ταυτίζεται με όλα όσα τού φαίνονται ευχάριστα και ξεχνά ότι τα δυσάρεστα ακολουθούν από πίσω τους σαν σκιά. Δεν σε απασχολεί η ευχάριστη πλευρά, την απολαμβάνεις. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν εμφανίζεται το άκρο αντίθετο΄ τότε μοιράζεσαι στα δυο.

Άρχισες όμως ο ίδιος το όλο πρόβλημα. Έπεσες από τη θέση τού παρατηρητή, ταυτίστηκες. Η ιστορία τής Βίβλου για την πτώση είναι φαντασίες. Τώρα όμως πρόκειται για πραγματική πτώση, την πτώση από τη θέση τού παρατηρητή στην ταύτιση με κάποιο πράγμα και στην απώλεια τής παρατήρησης.Προσπάθησε καμιά φορά: άφησε τον νου να είναι ό,τι είναι. Να θυμάσαι, δεν είσαι ο νους. Και θα έχεις μια μεγάλη έκπληξη. Καθώς ταυτίζεσαι λιγότερο, ο νους αρχίζει να γίνεται λιγότερο δυνατός, γιατί η δύναμή του προέρχεται από την ταύτισή σου΄ σου πίνει το αίμα. Όταν όμως αρχίζεις να στέκεσαι απόμακρος και μακρινός, ο νους αρχίζει να συρρικνώνεται.

Τη μέρα που θα αποταυτιστείς εντελώς από τον νου, έστω και για μια μόνο στιγμή, θα υπάρξει η αποκάλυψη: ο νους απλούστατα πεθαίνει, δεν βρίσκεται πια εκεί. Εκεί που ήταν τόσο γεμάτος, εκεί που ήταν τόσο αδιάκοπος, κάθε μέρα, ξυπνούσες, κοιμόσουν, και ήταν εκεί, ξαφνικά τώρα δεν βρίσκεται εκεί. Κοιτάς παντού τριγύρω και υπάρχει άδειος χώρος, υπάρχει η κατάσταση τού τίποτα. Και μαζί με τον νου εξαφανίζεται και ο εαυτός. Υπάρχει τότε μόνο μια ορισμένη ποιότητα επίγνωσης, χωρίς κανένα ΄εγώ΄ μέσα της. Το πολύ-πολύ να την ονομάσεις κάτι παρόμοιο με την κατάσταση τού ΄είμαι΄, όχι όμως την κατάσταση τού ΄εγώ΄. Για να είμαι ακόμη πιο ακριβής, πρόκειται για κατάσταση τού ΄είναι΄, γιατί ακόμη και στην κατάσταση τού ΄είμαι΄ υπάρχει ακόμη εκεί η σκιά τού ΄εγώ΄. Τη στιγμή που γνωρίζεις την κατάστασή του τού ΄είναι΄, θα έχει γίνει συμπαντικό.

Με την εξαφάνιση τού νου εξαφανίζεται και ο εαυτός. Και εξαφανίζονται πάρα πολλά πράγματα που σου ήταν πολύ σημαντικά, που σου ήταν πολύ προβληματικά. Προσπαθούσες να τα λύσεις και εκείνα γινόντουσαν όλο και πιο περίπλοκα΄ τα πάντα αποτελούσαν πρόβλημα, αγωνία, και δεν φαινόταν να υπάρχει διέξοδος.

Σου θυμίζω την ιστορία ΄Η χήνα είναι έξω΄. Έχει σχέση με τον νου και με την κατάστασή σου τού ΄είναι΄.

Ο Δάσκαλος λέει στον μαθητή να διαλογιστεί σχετικά με ένα κοάν: μια μικρή χήνα τη βάζουν μέσα σε ένα μπουκάλι, την τρέφουν και την φροντίζουν. Η χήνα γίνεται όλο και πιο μεγάλη και γεμίζει ολόκληρο το μπουκάλι. Τώρα είναι υπερβολικά μεγάλη΄ δεν μπορεί να βγει από το στόμιο τής μπουκάλας, το στόμιο είναι πολύ μικρό. Και το κοάν είναι πως πρέπει να βγάλεις έξω τη χήνα χωρίς να καταστρέψεις το μπουκάλι, χωρίς να σκοτώσεις τη χήνα.

Είναι λοιπόν κάτι που σαστίζει το νου.

Τι θα κάνεις; Η χήνα είναι πάρα πολύ μεγάλη΄ δεν μπορείς να την βγάλεις έξω χωρίς να σπάσεις το μπουκάλι, αυτό όμως δεν επιτρέπεται. ΄Η μπορείς να την βγάλεις έξω σκοτώνοντάς την΄ δεν σε νοιάζει τότε αν θα βγει ζωντανή ή πεθαμένη. Ούτε κι αυτό επιτρέπεται.

Τη μια μέρα κατόπιν τής άλλης ο μαθητής διαλογίζεται, δεν βρίσκει κανένα τρόπο, σκέφτεται τον ένα τρόπο και τον άλλο, στην ουσία όμως δεν υπάρχει τρόπος. Κουρασμένος, εξαντλημένος εντελώς, και ξαφνικά η αποκάλυψη… Ξαφνικά καταλαβαίνει ότι ο Δάσκαλος δεν μπορεί να ενδιαφέρεται για το μπουκάλι και για τη χήνα΄ κάτι άλλο θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν. Το μπουκάλι είναι ο νους, εσύ είσαι η χήνα… και με την παρατηρητικότητα, είναι αυτό δυνατόν. Ενώ δεν βρίσκεσαι μέσα στον νου, μπορείς να ταυτιστείς τόσο πολύ μαζί του που αρχίζεις να νιώθεις ότι βρίσκεσαι μέσα του!

Τρέχει στον Δάσκαλο να του πει ότι η χήνα βρίσκεται έξω. Και ο Δάσκαλος λέει, ΄Έχεις καταλάβει. Τώρα κράτησέ την έξω. Δεν ήταν μέσα ποτέ.΄

Αν παλεύεις συνεχώς με τη χήνα και το μπουκάλι, δεν έχεις τρόπο να το λύσεις το θέμα. Πρόκειται για τη συνειδητοποίηση τού ότι, ΄Κάτι άλλο πρέπει να αντιπροσωπεύει΄ αλλιώς δεν μπορεί να μου το δώσει αυτό ο Δάσκαλος. Και τι να είναι άραγε;΄ Γιατί η όλη λειτουργία μεταξύ Δασκάλου και μαθητή, η όλη δουλειά, έχει σχέση με τον νου και την επίγνωση.

Η επίγνωση είναι η χήνα που δεν βρίσκεται μέσα στο μπουκάλι τού νου. Πιστεύεις όμως ότι βρίσκεται εκεί και ρωτάς τους πάντες πώς να την βγάλεις έξω. Και υπάρχουν ανόητοι που θα σε βοηθήσουν, με τεχνικές, να την βγάλεις έξω. Τους λέω ανόητους γιατί δεν έχουν καταλάβει καθόλου το θέμα.

Η χήνα είναι έξω, δεν υπήρξε μέσα ποτέ, επομένως δεν τίθεται θέμα να την βγάλεις έξω.

Ο νους είναι μια απλή πορεία σκέψεων που περνούν από μπροστά σου πάνω στην οθόνη τού εγκεφάλου. Εσύ είσαι παρατηρητής. Αρχίζεις όμως να ταυτίζεσαι με τα όμορφα πράγματα΄ πρόκειται για δωροδοκία. Και μόλις σε συλλάβουν τα όμορφα πράγματα, σε συλλαμβάνουν και τα άσχημα πράγματα, γιατί ο νους δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς δυϊκότητα.

Η επίγνωση δεν μπορεί να υπάρξει με δυϊκότητα και ο νους δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς δυϊκότητα. Η επίγνωση δεν μπορεί να υπάρξει μαζί με τη δυϊκότητα και ο νους δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη δυϊκότητα. Η επίγνωση είναι μη-δυϊκή και ο νους είναι δυϊκός. Παρατήρησε λοιπόν. Δεν σου διδάσκω κάποιες λύσεις. Σου δισάσκω τη μία λύση: στάσου λίγο προς τα πίσω και παρατήρησε. Δημιούργησε απόσταση ανάμεσα σε σένα και το νου σου.

Είτε πρόκειται για κάτι καλό, όμορφο, νόστιμο, κάτι που θα ήθελες να απολαύσεις από κοντά, είτε πρόκειται για κάτι άσχημο, μείνε όσο πιο μακρυά γίνεται. Κοίτα το με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κοιτάς μια ταινία….Η ταύτιση είναι η ριζική αιτία τής δυστυχίας σου. Και όλες οι ταυτίσεις είναι ταυτίσεις με τον νου.

Στάσου στην άκρη, άσε τον νου να περάσει. Και σύντομα θα μπορέσεις να δεις ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα΄ η χήνα βρίσκεται έξω. Δεν χρειάζεται να σπάσεις το μπουκάλι, ούτε χρειάζεται να σκοτώσεις την χήνα.΄΄

Osho, And the Flowers Showered, Ομιλία #3
http://www.osho.com/el/read/featured-articles/emotional-ecology/the-goose-called-awareness