Ξεκίνησε η έρευνα για εξωγήινους γύρω από το KIC 8462852

dyson sphere artist r42gsy Ξεκίνησε η έρευνα για εξωγήινους γύρω από το KIC 8462852Η έρευνα για εξωγήινους γύρω από το KIC 8462852 έχει ξεκινήσει

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για την ανίχνευση σημάτων τα οποία μπορεί να προέρχονται από την περιοχή ενός άστρου γύρω από το οποίο εικάζεται ότι έχει στηθεί μία «τεράστια δομή εξωγήινης κατασκευής», αναφέρει το Space.com.

Την προηγούμενη εβδομάδα, είδαν το φως πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το KIC 8462852, ένα άστρο που βρίσκεται σε απόσταση 1500 ετών φωτός από τη Γη, κάπου ανάμεσα στους αστερισμούς του Κύκνου και της Λύρας, είναι περικυκλωμένο από “μυστηριώδη” αντικείμενα.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει για αυτά, μέσω του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler, με αποτέλεσμα να μπορούν να κάνουν μόνο υποθέσεις για τη φύση τους.

Σύμφωνα με προσφάτως δημοσιευθείσα μελέτη, το πιθανότερο σενάριο είναι αυτά τα αντικείμενα που εμποδίζουν το φως από το KIC 8462852 να φτάνει στη Γη σε ομαλά μοτίβα, είναι υπολείμματα από κομήτες. Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί πρότειναν ότι μπορεί να είναι εξωγήινες κατασκευές.

Ειδικότερα, ο Jason Wright, αστρονόμος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (Penn State), διατύπωσε την υπόθεση ότι τα αντικείμενα γύρω από το εν λόγω άστρο είναι μία δομή γνωστή ως “Σφαίρα του Ντάισον” (Dyson sphere).

Σφαίρα του Ντάισον ονομάζεται η υποθετική δομή που θα χρησιμοποιούσε ένας πολιτισμός για να “μαζέψει” την ενέργεια ενός άστρου. Θεωρητικά, θα αποτελούνταν από χιλιάδες σκάφη, τοποθετημένα στρατηγικά γύρω από το άστρο, ώστε να “απορροφούν” την ενέργειά του.

Η πιθανότητα να ισχύει κάτι τέτοιο είναι μικρή. Παρόλα αυτά, ο Wright, σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, παρουσιάζονταν αποφασισμένοι να ελέγξουν την υπόθεση, με τη χρήση ραδιοτηλεσκοπίων τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν τυχόν σχετικά ραδιοσήματα από το άστρο.

Τώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Space.com, αυτό το “κυνήγι ραδιοσημάτων” έχει ξεκινήσει. Ειδικότερα, οι αστρονόμοι, γράφει το Space.com, χρησιμοποιούν, ήδη, τη Συστοιχία Τηλεσκοπίων Allen (ATA), ένα σύστημα ραδιοτηλεσκοπίων βορειοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο, στις ΗΠΑ.

πηγή

 Δείτε και εδώ σχετικά: Το Κέπλερ εντόπισε εξωγήινες υπερκατασκευές;