Διαστημικά Ταξίδια και η Τέταρτη Διάσταση

Διαστημικά Ταξίδια και η Τέταρτη Διάσταση

 

Οι τεράστιες αποστάσεις του διαστήματος παραμένουν απροσπέλαστες για τον άνθρωπο, σε τέτοιο βαθμό, που ακόμα και πολλοί θεωρητικοί δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι.

Η ιστορία όμως μας διδάσκει, πως όταν ο νους σκέπτεται μπορεί να πετύχει το ακατόρθωτο και με το «ακατόρθωτο» θα ασχοληθούμε εδώ.

multiverse theory u4scob Διαστημικά Ταξίδια και η Τέταρτη Διάσταση

Η μεγαλύτερη γνωστή ταχύτητα είναι αυτή του φωτός. Σύμφωνα με τη Γενική θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν,

η μεγαλύτερη ταχύτητα που μπορεί να υπάρξει μέσα στον χωροχρόνο (δηλαδή στις 4 διαστάσεις του πλάτους-μήκους-ύψους-χρόνου) είναι τα 299.792 χιλ/δλπ. Την ταχύτητα αυτή μόνο τα φωτόνια μπορούν να επιτύχουν.

 Άτομα με Μάζα  μπορούν να την πλησιάσουν, αλλά όχι να τη φτάσουν.

 Η απόσταση μέχρι το κέντρο του γαλαξία μας, σε έτη φωτός (δηλαδή κινούμενοι με την ταχύτητα του φωτός) είναι 27 χιλιάδες χρόνια.

Για άλλους γαλαξίες δεν κάνουμε λόγο, ο χρόνος μετριέται πια με αστρονομικές μονάδες.

 

Τι συμβαίνει όμως, αν καταφέρουμε να πλησιάσουμε την ταχύτητα του φωτός;

Ο χρόνος κυλά διαφορετικά για μας που κινούμαστε σε αυτήν την ταχύτητα και διαφορετικά στη γη. 

Εάν λείψουμε λίγα χρόνια , στη γη θα έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια, όταν επιστρέψουμε.

Στην ουσία θα επιστρέψουμε σε έναν διαφορετικό κόσμο, όπου θα έχει χαθεί στο παρελθόν οτιδήποτε γνωρίζαμε και μαζί τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Άρα ένα ταξίδι μετ’επιστροφής δεν θα είχε κανένα νόημα.

 

Συγχρόνως υπάρχει και ένα άλλο εμπόδιο. Όσο το σκάφος μας θα προσεγγίζει την ταχύτητα του φωτός, τόσο μεγαλύτερη αντίσταση θα συναντάει…

Αντίσταση στο κενό; Να ένα εύλογο ερώτημα.

Το σκάφος θα βρει αντίσταση από τον ίδιο τον χωροχρόνο, καθώς πλησιάζει την ταχύτητα των 299.792 χιλ/δλπ.

Θα βρει τόση αντίσταση που θα είναι σαν να «απειρίζεται» η μάζα του σκάφους μας. Δεν είναι όμως ότι το σκάφος αποκτάει άπειρη μάζα (αυτό θα σήμαινε μάζα μεγαλύτερη από αυτήν του σύμπαντος) , αλλά ότι συναντά μια Αντίσταση, αντίθετη της κατεύθυνσης του, που ισοδυναμεί με εμπόδιο άπειρης μάζας.

 

Σύμφωνα λοιπόν με όσα προαναφέρθηκαν τα μακρινά «συμβατικά» ταξίδια στο διάστημα είναι αδύνατα, λόγω ορίου ταχύτητας και χρόνου.

Άρα τα σοβαρά διαστημικά ταξίδια θα παραμείνουν ένα όνειρο;

Όχι απαραίτητα.

 

Όλα όσα είπαμε ισχύουν στον τρισδιάστατο κόσμο μας, αλλά δεν θα ίσχυαν αν μπορούσαμε να αποδράσουμε από τις 3 διαστάσεις.

Πιο πάνω αναφερθήκαμε σε τέσσερεις διαστάσεις, προσθέτοντας τον χρόνο στις 3 διαστάσεις μας (πλάτος, μήκος, ύψος + χρόνος).

Η τέταρτη διάσταση λοιπόν κατά τον Αϊνστάιν είναι ο χρόνος.

 

Προσοχή όμως δεν είναι ο χρόνος έτσι όπως τον αντιλαμβανόμαστε. Για μας ο χρόνος είναι μια γραμμή (γραμμικός χρόνος) και μπορεί άνετα να χωριστεί σε ίσα τμήματα (π.χ. δευτερόλεπτα), αφού έχει μια σταθερή ταχύτητα.

 

Ο χρόνος ως τέταρτη διάσταση δεν είναι γραμμικός, αλλά μη-γραμμικός χρόνος. Σε άλλα σημεία μπορεί να τρέχει γρηγορότερα και σε άλλα αργότερα. Πρόκειται για τον Κοσμικό Χρόνο, ήτοι μια διάσταση ασύμβατη με τον χρόνο της ανθρώπινης αντίληψης.

 

Κατά τον Einstein (και τον συνεργάτη του, Nathan Rosen), δυο τρισδιάστατες περιοχές του σύμπαντος δεν απαγορεύεται να πλησιάσουν η μια την άλλη, μέσα από μια τέταρτη διάσταση, αυτήν του Χρόνου.

Μιλάμε δηλαδή για μια σύζευξη δυο τρισδιάστατων περιοχών, οι οποίες αν και απέχουν πολύ μεταξύ τους, πλησιάζουν μέσα σε μια χωροχρονική αναδίπλωση.

 

Αυτή η σύζευξη δυο τρισδιάστατων περιοχών ονομάστηκε γέφυρα Einstein-Rosen, η αλλιώς Σκουληκότρυπα, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται.

 Εάν κάποιος η κάτι μπορέσει  να περάσει από μέσα της , τότε, χωρίς να τρέξει γρηγορότερα από το φως, διανύει την ίδια απόσταση γρηγορότερα και μάλιστα πιο γρήγορα από το φως (αφού το φως πρέπει να καλύψει όλη την απόσταση).

 

Σαν παράδειγμα φανταστείτε ότι ζωγραφίζετε 2 σημεία σε ένα χαρτί, που απέχουν μεταξύ τους. Αν τυλίξουμε το χαρτί, ώστε τα 2 σημεία να εφάπτονται εκμηδενίζουμε την απόστασή τους.

 

Πρακτικά δεν γνωρίζουμε αν είναι δυνατή η διάβαση μιας σκωληκότρυπας, αφού μιλάμε για κάτι που βρίσκεται στην τέταρτη διάσταση. Δεν ξέρουμε τι συνθήκες επικρατούν εντός της, ούτε αν δύναται να παραμείνει σταθερή. Θεωρητικά μπορεί να μας οδηγήσει ακόμα και σε ένα άλλο σύμπαν, (αν βέβαια υπάρχουν και άλλα σύμπαντα), όπου να ισχύουν φυσικοί νόμοι εντελώς διαφορετικοί και ασύμβατοι με τη δική μας πραγματικότητα.

 

Η κατανόηση της τέταρτης διάστασης δεν είναι εύκολη, αφού βρίσκεται εκτός της άμεσης αντιλήψεώς μας.

Οι φυσικοί βασιζόμενοι σε μαθηματικά μοντέλα προτείνουν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες θεωρίες, όπως αυτή της χωροχρονικής φυσαλίδας, εντός της οποίας θα μπορεί να βρίσκεται ένα διαστημόπλοιο και να ταξιδεύει στην τέταρτη διάσταση. Για την ακρίβεια θα το ταξιδεύει η τέταρτη διάσταση, αφού ο χωροχρόνος θα είναι αυτός που θα κινείται!

Δυσνόητα μονοπάτια, αλλά πιθανότατα και  ο δρόμος προς τα άστρα.