Chancellor of Germany Angela Dorothea Me 131296 jbsdtz ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΣ

Η Γερμανία ήταν o

μεγαλύτερος Παραβάτης

Χρέους του 20ου αιώνα και

επιβάλει χρεοκοπία

στους Έλληνες.

 Ένας Γερμανός ιστορικός

αποκαλύπτει, ξεσκεπάζει,

θυμίζει και συγκλονίζει.

 Πιστεύετε ότι η τρέχουσα οικονομική δυσπραγία στην Ελλάδα είναι η χειρότερη, που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη; Σκεφτείτε το ξανά. Ο οικονομικός ιστορικός Albrecht Ritschl υποστηρίζει σε συνέντευξή του SPIEGEL ONLINE, πως η Γερμανία, υπήρξε το χειρότερο έθνος, ως οφειλέτης του περασμένου αιώνα. Προειδοποιεί ότι η χώρα θα πρέπει να κάνει μια πιο αγνή προσέγγιση στην κρίση της Ευρωζώνης, ή αλλιώς θα μπορούσε να μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα αιτήματα για αποζημιώσεις του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Έτσι ξεκινάει το άρθρο-συνέντευξη του Spiegel.

 Πριν δούμε ολόκληρη τη συνέντευξη, ας δούμε τι είπε ο γερμανός ιστορικός εν συντομία:

Η Γερμανία είναι πρωταθλήτρια στα χρέη. Η οικονομική ευημερία της Γερμανίας οφείλεται στα δάνεια που ποτέ δεν πλήρωσε , στο «κούρεμα» και το μηδενισμό του χρέους της και στις αποζημιώσεις, που δεν κατέβαλε.  Μάλιστα, η Γερμανία απολάμβανε μια περίοδο «μη πληρωμών» το 1990.

 Συγχρόνως επιβάλει χρεοκοπία στην Ελλάδα!

Είναι ψευδαίσθηση να νομίζει κανείς ότι οι Έλληνες μπορούν να εξοφλήσουν το χρέος, χωρίς βοήθεια.Η ανθελληνική συμπεριφορά που είναι διαδεδομένη σε τόσο πολλά γερμανικά ΜΜΕ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη (εννοεί πως θα κάνει τους Έλληνες να διεκδικήσουν πολεμικές αποζημιώσεις).

Οι γερμανικές χρεοκοπίες στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα δείχνουν ότι το σωστό είναι πραγματική μείωση του χρέους. Όποιος έχει δανείσει χρήματα στην Ελλάδα, θα πρέπει να ξεχάσει ένα μεγάλο τμήμα των χρημάτων που του οφείλονται.

Τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει πάλι από την αρχή.

 Η συνέντευξη διαπνέεται από αίσθημα ιστορικής αλήθειας και ρεαλισμού και είναι άκρως αποκαλυπτική:

SPIEGEL ONLINE: Κύριε Ριτσλ, η Γερμανία δείχνει να τα ξέρει όλα για το θέμα της βοήθειας στην Ελλάδα. Το Βερολίνο είναι αδιάλλακτο και  απαιτεί υπακοή από την Αθήνα. Είναι δικαιολογημένη αυτή η στάση;

Ritschl: Όχι, δεν έχει καμία βάση.

SPIEGEL ONLINE: Οι περισσότεροι Γερμανοί είναι πιθανό να διαφωνούν.

Ritschl: Ίσως, αλλά κατά τον 20ο αιώνα, η Γερμανία ευθύνεται για τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες στην πρόσφατη ιστορία. Μόνο χάρη στις ΗΠΑ, που θυσίασαν τεράστια ποσά μετά από τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία απέκτησε οικονομική σταθερότητα και διατηρεί τον τίτλο του στρατηγείου της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό, δυστυχώς, συχνά φαίνεται να έχει ξεχαστεί.
SPIEGEL ONLINE: Τι συνέβη τότε ακριβώς;
Ritschl: Από το 1924 μέχρι το 1929, η Δημοκρατία της Βαϊμάρης έζησε με πίστωση, και δανείστηκε τα χρήματα που απαιτούνταν για τις πληρωμές των  αποζημιώσεων του Α΄ ‘Παγκοσμίου Πολέμου τ από την Αμερική. Αυτή η πιστωτική πυραμίδα κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 1931. Τα χρήματα χάθηκαν, η ζημιά στις ΗΠΑ ήταν τεράστια και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία ήταν καταστροφικές.

SPIEGEL ONLINE: Η κατάσταση ήταν η ίδια μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Ritschl: Ναι, αλλά οι ΗΠΑ έλαβαν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα ζητηθεί από άλλες χώρες να λάβουν υψηλές πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα περί αποζημιώσεων έμειναν «θεωρία» μέχρι την μελλοντική επανένωση της Γερμανίας. Η κίνηση αυτή ουσιαστικά έσωσε τη Γερμανία και ήταν η βάση του Wirtschaftswunder, του οικονομικού θαύματος της Γερμανίας που ξεκίνησε στη δεκαετία του ’50. Παράλληλα, όμως, αυτό σήμαινε ότι και τα θύματα της γερμανικής κατοχής ευρωπαϊκών χωρών έπρεπε να αφήσουν στην άκρη το αίτημα να τους αποδοθούν πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων.

SPIEGEL ONLINE: Στην σημερινή κρίση, πρόκειται να δοθούν 110 δισ. Ευρώ στην Ελλάδα από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Ετοιμάζεται νέο πακέτο βοήθειας, το οποίο κρίνεται απαραίτητο. Πόσο μεγάλες ήταν οι παλαιότερες κρίσεις χρεοκοπίας της Γερμανίας;

Ritschl: Η οικονομική κρίση που έφερε τη Γερμανία στα πρόθυρα χρεοκοπίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ’30 ήταν το ίδιο σημαντική με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008. Σε σύγκριση με την κρίση στη Γερμανία, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ασήμαντο.

SPIEGEL ONLINE:  Αν υπήρχε λίστα με τις χειρότερες χρεοκοπίες στην ιστορία, σε ποια θέση θα ήταν η Γερμανία;

Ritschl: Η Γερμανία είναι πρωταθλήτρια στα χρέη. Υπολογίζοντας με βάση το ποσό των ζημιών σε σύγκριση με την οικονομική επιδοσή της, η Γερμανία είναι η χώρα με τη χείριστη επίδοση γύρω από τα χρέη στον 20ο αιώνα.

SPIEGEL ONLINE:  Δεν συγκρίνεται η Ελλάδα με τη Γερμανία;

Ritschl: Όχι. Η Ελλάδα παίζει μικρό ρόλο. Το μόνο ζήτημα είναι ο κίνδυνος να επεκταθεί το πρόβλημα του χρέους σε άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

SPIEGEL ONLINE: Η Γερμανία σήμερα θεωρείται θεμέλιο σταθερότητας. Πόσες φορές στο παρελθόν ήταν η Γερμανία ασταθής οικονομικά;

Ritschl: Εξαρτάται πώς υπολογίζει κανείς τα μαθηματικά. Κατά τον 20ο αιώνα, τουλάχιστον ήταν ασταθής τουλάχιστον τρεις φορές. Μετά από την πρώτη χρεοκοπία του 1930, οι ΗΠΑ, το 1953, προσέφεραν στη Γερμανία «κούρεμα» χρέους εκμηδενίζοντας ουσιαστικά το πρόβλημα χρέους της. Η Γερμανία είναι από τότε μέχρι σήμερα σε πολύ καλή θέση την ώρα που άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να υπομείνουν τις επιπτώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της γερμανικής κατοχής. Μάλιστα, η Γερμανία απολάμβανε μια περίοδο «μη πληρωμών» το 1990.

SPIEGEL ONLINE:  Αλήθεια; Προχώρησε σε παραβίαση;

Ritschl: Ναι. Ο τότε καγκελάριος Χέλμουτ Κολ αρνήθηκε να εφαρμόσει αλλαγές που προβλέπονταν από τη Συμφωνία του Λονδίνου για τα χρέη της Γερμανίας στο εξωτερικό το 1953. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, στην περίπτωση επανένωσης, το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα ρυθμιζόταν εκ νέου. Το μοναδικό αίτημα ήταν να δοθεί ως αποζημίωση ένα αμελητέο ποσό. Με την εξαίρεση των αποζημιώσεων που δόθηκαν σε όσους έπεσαν θύματα σε καταναγκαστικά έργα, η Γερμανία δεν έδωσε άλλες αποζημιώσεις μετά από το 1990 και δεν πλήρωσε τα δάνεια και το κόστος της κατοχής στις χώρες, τις οποίες υποδούλωσε στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ούτε τους Ελληνες αποζημίωσε.

 SPIEGEL ONLINE: Σε αντίθεση με το 1953, σήμερα η δημόσια αντιπαράθεση στη Γερμανία αφορά τη διάσωση της Ελλάδας, όχι τόσο με τη μορφή «κουρέματος» του χρέους της, αλλά με την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου ή αλλιώς με μια «ήπια αναδιάρθρωση του χρέους». Μπορεί επομένως να μιλήσει κανείς για επιβολή χρεοκοπίας;

Ritschl: Φυσικά. Ακόμη και αν μια χώρα διαθέτει κάποια χρήματα, ενδέχεται να χρεοκοπήσει, όπως συνέβη στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του ’50. Είναι ψευδαίσθηση να νομίζει κανείς ότι οι Έλληνες μπορούν χωρίς βοήθεια να εξοφλήσουν το χρέος. Όσοι δεν μπορούν να εξοφλήσουν το χρέος, θεωρούνται χρεοκοπημένοι. Είναι απαραίτητο να καθοριστεί πόσο μεγάλη ήταν η αποτυχία των κρατικών ομολόγων και πόσα χρήματα θα πρέπει να θυσιάσουν οι πιστωτές της χώρας. Πάνω από όλα είναι θέμα εύρεσης του μεγαλύτερου πιστωτή.

SPIEGEL ONLINE: Φυσικά, ο μεγαλύτερος πιστωτής είναι η Γερμανία;

Ritschl: Έτσι φαίνεται, αλλά και εμείς είμαστε εντελώς απερίσκεπτοι,  η δε, βιομηχανία εξαγωγών μας έχει «ανθίσει» σε παραγγελίες. Η ανθελληνική συμπεριφορά που είναι διαδεδομένη σε τόσο πολλά γερμανικά ΜΜΕ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Και μένουμε σε ένα γυάλινο σπίτι. Η οικονομική ανάταση της Γερμανίας επιτεύχθηκε χάρη στα δάνεια που έλαβε και στη μη πληρωμή των πολεμικών αποζημιώσεων στα θύματα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

SPIEGEL ONLINE: Λέτε ότι η Γερμανία θα πρέπει να ηρεμήσει;

Ritschl: Στον 20ο αιώνα, η Γερμανία ξεκίνησε δύο παγκόσμιους πολέμους, από τους οποίους ο δεύτερος ήταν πόλεμος αφομοίωσης και εξουδετέρωσης και επομένως όσοι  αντιστάθηκαν πρέπει να λάβουν πολεμικές αποζημιώσεις, και μάλιστα μεγάλες αποζημιώσεις. Κανείς στην Ελλάδα δεν λησμόνησε ότι η Γερμανία χρωστά την οικονομική ευημερία της στο έλεος που της έδειξαν τα άλλα έθνη.

SPIEGEL ONLINE:  Τι εννοείτε με αυτό;

Ritschl:  Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά τις αναφορές σε βάρος τους στα γερμανικά ΜΜΕ. Αν αλλάξει το κλίμα στη χώρα, οι παλιές διεκδικήσεις για αποζημιώσεις θα επιστρέψουν τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αν η Γερμανία θα πρέπει να δώσει τις αποζημιώσεις, εμείς θα πρέπει να πληρώσουμε. Αναλογιζόμενοι αυτά, λοιπόν, θα πρέπει να νιώθουμε ευγνώμονες που η Ελλάδα αναδιοργανώνεται…

Αν ακολουθήσουμε την κοινή γνώμη στη Γερμανία με την φτηνή προπαγάνδα και δεν θέλουμε να πληρώσουμε, τότε οι παλιοί λογαριασμοί κάποια στιγμή θα παρουσιαστούν ξανά.

SPIEGEL ONLINE: -Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, ποια θα ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα και τη Γερμανία;

Ritschl: Οι γερμανικές χρεοκοπίες στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα δείχνουν ότι το σωστό είναι πραγματική μείωση του χρέους. Όποιος έχει δανείσει χρήματα στην Ελλάδα, θα πρέπει να ξεχάσει ένα μεγάλο τμήμα των χρημάτων που του οφείλονται. Κάποιες τράπεζες δεν μπορούν να το ανεχθούν αυτό και έτσι θα υπάρξουν νέα προγράμματα βοήθειας. Για τη Γερμανία, αυτό θα ήταν υψηλό τίμημα, αλλά ούτως ή άλλως θα πρέπει να πληρώσουμε. Τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει πάλι από την αρχή.