scream imf edlifz Επιστολή προς ΔΝΤ: ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ ΠΑΝΩ ΜΟΥ ΜΙΑ ΚΡΟΥΣΤΑ. Επιστολή προς ΔΝΤ:

ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ ΠΑΝΩ ΜΟΥ ΜΙΑ ΚΡΟΥΣΤΑ.

το έργο που βλέπουμε δεν είναι σε πρώτη προβολή

 Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , έχει κατηγορηθεί πολλές φορές, ότι δημιουργεί ψευδοκρίσεις, προκειμένου να υπερχρεώνει τις χώρες ,ακόμα και με την παραποίηση των οικονομικών στοιχείων τους!

Η πιο αποκαλυπτική μαρτυρία – καταγγελία υπήρξε αυτή του Ντέιβισον Μπαντού, οικονομολόγου του ΔΝΤ για δώδεκα ολόκληρα χρόνια, που σχεδίαζε διαρθρωτικά προγράμματα, για φτωχές χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και  της Καραϊβικής.

Παραιτούμενος το 1988 συνέταξε μια συνταρακτική ανοικτή επιστολή:

 «….Για μένα η παραίτησή μου είναι μια απελευθέρωση ανεκτίμητη, γιατί έτσι κάνω το πρώτο μεγάλο βήμα, προς την ελπίδα, ότι θα μπορέσω να ξεπλύνω τα χέρια μου από αυτό που στα μάτια μου είναι το αίμα εκατομμυρίων φτωχών και πεινασμένων ανθρώπων……Το αίμα είναι τόσο πολύ που κυλάει σε ποτάμια. Και όταν στεγνώνει ,σχηματίζει πάνω μου μια κρούστα.»

Στη συνέχεια παραθέτει στοιχεία ,για το πώς μεθοδεύονταν τα δήθεν «στατιστικά σφάλματα» , που ξεκινούσαν από την διόγκωση του κόστους παραγωγής και έφταναν στην…επινόηση από το πουθενά, ενός τεράστιου κρατικού χρέους! Το ΔΝΤ χρησιμοποιούσε τις στατιστικές ως φονικά όπλα.

Τα αποτελέσματα των μεθοδευμένων παρατυπιών αντιμετωπίζονταν από τις αγορές ,ως ευαγγέλιο αδιαμφισβήτητων δεδομένων.  

 Αυτό έγινε στην περίπτωση του Τρινιντάντ και Τομπάγκο (σύμπλεγμα νήσων ανοιχτά της Βενεζουέλας) και με αυτό τον τρόπο σταμάτησαν οι αγορές να το χρηματοδοτούν. Ενώ η ύφεση οφειλόταν στην πτώση της τιμής του πετρελαίου, που αποτελούσε το βασικό εξαγώγιμο προϊόν, το πρόβλημα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με βάση τα χαλκευμένα δεδομένα του ΔΝΤ, με αποτέλεσμα το Τρινιντάντ και Τομπάγκο να αναγκαστεί να παρακαλέσει το ΔΝΤ για…διάσωση.

Το ΔΝΤ απαίτησε να γίνει αποδεκτό αυτό που ο Μπαντού αποκαλεί ως το πιο θανατηφόρο του φάρμακο: απολύσεις, περικοπές στους μισθούς και συνακόλουθα όλα τα διαρθρωτικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής…

Αυτό κατά τον Μπαντού ήταν εσκεμμένη διακοπή της οικονομικής γραμμής της χώρας, μέσω τεχνασμάτων, με σκοπό αφού πρώτα η χώρα καταστραφεί οικονομικά, στη συνέχεια να υποστεί την απαιτούμενη διαδικασία αναμόρφωσης.

«Κυβερνήσεις και λαοί, που ουρλιάζουν από τον πόνο, υποχρεώνονται να γονατίζουν μπροστά μας τσακισμένοι, τρομοκρατημένοι και κομματιασμένοι, ικετεύοντας, για ένα ίχνος λογικής και αξιοπρέπειας εκ μέρους μας. Όμως εμείς γελάμε απάνθρωπα στα μούτρα τους και τα βασανιστήρια συνεχίζονται αμείωτα».

Μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής Μπαντού η κυβέρνηση του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, διερεύνησε το ζήτημα: Το ΔΝΤ είχε διογκώσει και παραποιήσει τα στοιχεία…

 Ωστόσο τα νησιά αυτά ήταν αδύνατον να τραβήξουν την διεθνή προσοχή…και έτσι το θέμα δεν έλαβε περαιτέρω δημοσιότητα.

 

Μήπως τα πιο πάνω σας θύμισαν κάτι; Μήπως νιώσατε ότι το έργο που βλέπετε δεν είναι σε πρώτη προβολή;