Αγναντεύοντας μια λίμνη στον Τιτάνα

space 042112 001a 617x416 gzq6wa Αγναντεύοντας μια λίμνη στον ΤιτάναΓια τον δορυφόρο του Κρόνου Τιτάνα έχουμε ξαναγράψει και το βέβαιο είναι πως θα ξαναγράψουμε, αφού μας επιφυλάσσει ακόμα πολλές εκπλήξεις.

Όπως έχουμε πει στην επιφάνειά του βρίσκονται ποτάμια και λίμνες. Μόνο που λόγω χαμηλής θερμοκρασίας, αντί για νερό περιέχουν μεθάνιο, που υγροποιείται στους -170 βαθμούς. Μια σχετικά ρηχή λίμνη που έχει ανακαλυφθεί στο νότιο ημισφαίριο του Τιτάνα μοιάζει πολύ με μια λίμνη της Ναμίμπια. Αυτό απέδειξε φωτογραφία που λήφθηκε από το Cassini, που από το 2004 μελετά τον Κρόνο και τα φεγγάρια του.
Οι επιστήμονες αρχικά θεωρούσαν ότι η τιτάνια λίμνη μένει πάντα γεμάτη με υδρογονάνθρακες. Φάνηκε όμως ,ότι αυτοί περιοδικά εξατμίζονται και αφήνουν την λίμνη γυμνή καθιστώντας εμφανή τον πυθμένα της.
Το ίδιο συμβαίνει στη λίμνη του Ετόσα Παν της Ναμίμπια, η οποία γεμίζει βρόχινο νερό, το οποίο στη συνέχεια εξατμίζεται.

Η φύση βρίσκει τον τρόπο να δημιουργεί κόσμους, διαφορετικούς αλλά και συνάμα παρόμοιους με τον δικό μας. Ποτάμια, λίμνες, βροχές, ατμόσφαιρα, όλα αυτά τα γνωστά γήινα κομμάτια υπάρχουν και στον Τιτάνα, αν και κάπως διαφορετικά.

Η φύση βρίσκει τον τρόπο.

Μήπως και η ζωή δεν βρίσκει τον τρόπο;

 Μήπως τον έχει βρει και εκεί;

Άραγε ποιες εκπλήξεις μας επιφυλάσσει το μέλλον;

Άραγε κολυμπάει κάτι σε εκείνες τις λίμνες;

Μήπως τα ποτάμια υδρεύουν, ή πιο σωστά «μεθανεύουν» κάποιους ή κάτι;