Κάτι αναπνέει στον Τιτάνα

titan ice vol uunhev Κάτι αναπνέει στον ΤιτάναΑυξάνονται οι πιθανότητες ύπαρξης ζωής στον Τιτάνα

 Έχουμε ξαναγράψει για τον Τιτάνα , ο οποίος απ’ ό,τι φαίνεται θα μας απασχολήσει και στο μέλλον, καθώς οι πιθανότητες υπάρξεως , έστω και πρωτόγονης ζωής στην επιφάνειά του, αυξάνονται, όσο συλλέγονται περισσότερα στοιχεία από το Cassini και προχωρά η μελέτη τους.

Ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το διαστημικό σκάφος της NASA Cassini ,για να μελετήσουν τη χημική σύσταση της επιφάνειας του Τιτάνα. Με βάση την έρευνα τους, οι επιστήμονες λένε πως είναι πολύ πιθανό να υπάρχει στον Τιτάνα μια «πρωτόγονη, εξωτική μορφή ζωής ή ένας πρόδρομος της ζωής».
Η έρευνα αυτή περιγράφεται στα περιοδικά Icarus και στο Journal of Geophysical Research, ανεξάρτητα στο καθένα.

Έχει παρατηρηθεί πως το αέριο υδρογόνο που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα έχει την τάση να εξαφανίζεται όσο πλησιάζουμε στην επιφάνεια του φεγγαριού. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι κάποιες εξωγήινες μορφές θα μπορούσαν να αναπνέουν στον Τιτάνα.
Το κείμενο που δημοσιεύεται στο Journal of Geophysical Research σημειώνει την έλλειψη ακετυλενίου στην επιφάνεια του Τιτάνα.

Ο Chris McKay, ένας αστροβιολόγος της NASA στο Ames Research Center, εξηγεί ότι «αυτή η έλλειψη ακετυλένιου είναι σημαντική, διότι η συγκεκριμένη χημική ουσία είναι πιθανό να είναι η καλύτερη πηγή ενέργειας για κάποιο είδος ζωής στον Τιτάνα, βασισμένο στο μεθάνιο.»
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ζωή στον Τιτάνα, θα καταναλώνει υδρογόνο όπως η ζωή στη Γη καταναλώνει το οξυγόνο.

Το Cassini ανίχνευσε επίσης παρουσία από κάτι που μοιάζει να είναι μια οργανική ένωση στην επιφάνεια του Τιτάνα, την οποία οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν.
Ο McKay εξηγεί τη σημασία αυτών των μελετών, δηλώνοντας, «Εάν αποδειχθεί ότι αυτά τα σημάδια είναι σημάδι ζωής, θα είναι διπλά συναρπαστικό γιατί θα αποτελούσε μια δεύτερη μορφή της ζωής ανεξάρτητη από το νερό που είναι η βάση της ζωή στη Γη.»

Ωστόσο η Darrell Strobel, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η οποία έχει συντάξει τη μελέτη του υδρογόνου στον Τιτάνα, εξηγεί, «Τα νέα ευρήματα του υδρογόνου είναι σύμφωνα με τους όρους που θα μπορούσαν να παράγουν μια εξωτική, μορφή ζωής με βάση το μεθάνιο, αλλά δεν αποδεικνύουν οριστικά την ύπαρξή της.»

Ο Τιτάνας είναι το μόνο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα για το οποίο γίνονται τόσο ανοιχτά δηλώσεις της επιστημονικής κοινότητας, περί της πιθανότητας υπάρξεως ζωής.