Τι καταναλώνει το υδρογόνο του Τιτάνα;

titan atmosphere xpzil4 Τι καταναλώνει το υδρογόνο του Τιτάνα;Τι καταναλώνει το υδρογόνο του Τιτάνα;

Η απροσδόκητη χημική δραστηριότητα στο φεγγάρι του Κρόνου Τιτάνα έχει πυροδοτήσει εικασίες, ότι μπορεί να υπάρχει εξωγήινη ζωή εκεί.

Η επιφάνεια του Τιτάνα είναι πολύ ψυχρή στους -178 ° C και έτσι δεν μπορεί να διατηρήσει νερό σε υγρή μορφή. Αλλά η ζωή Θα μπορούσε να βρει έναν τρόπο; Μήπως τα ποτάμια και οι λίμνες μεθανίου αντικαθιστούν το δικό μας νερό; Μήπως οι οργανισμοί θα μπορούσαν να επιζήσουν σε αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον αναπνέοντας υδρογόνο και καταναλώνοντας οργανικά μόρια, όπως η ασετυλίνη και το αιθάνιο;

Το διαστημικό σκάφος Cassini έχει βρει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχει λιγότερο ακετυλένιο στον Τιτάνα από ό, τι θα περιμέναμε, αυξάνοντας την πιθανότητα να υπάρχουν εξωτικές μορφές ζωής.

article 2177125 1429379B000005DC 116 468x330 uqse72 Τι καταναλώνει το υδρογόνο του Τιτάνα;Σύμφωνα με παρατηρήσεις το υδρογόνο στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα μοιάζει σαν να καταναλώνεται από κάτι και ως εκ τούτου, αφού δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό το κάτι, τα σενάρια περί εξωτικής μορφής ζωής που ίσως να το αναπνέει, έχουν φουντώσει.

Το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για την εκτίμηση της ροής του υδρογόνου στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα από τις μετρήσεις του Cassini δεν προσομοιώνει με ακρίβεια τις συνθήκες στο φεγγάρι, λέει ο Chris McKay του Ames Research Center της NASA στο Moffett Field, Καλιφόρνια. Γι’αυτό σημειώνει πως υπάρχει και η πιθανότητα, το υδρογόνο να καταναλώνεται μέσα από μια μη-βιολογική διαδικασία. Ωστόσο, άλλοι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το διαστημικό σκάφος της NASA Cassini ,για να μελετήσουν τη χημική σύσταση της επιφάνειας του Τιτάνα.

Με βάση την έρευνα τους, οι επιστήμονες λένε πως είναι πολύ πιθανό να υπάρχει στον Τιτάνα μια «πρωτόγονη, εξωτική μορφή ζωής, ή ένας πρόδρομος της ζωής». Η έρευνα αυτή περιγράφεται στα περιοδικά Icarus και στο Journal of Geophysical Research, ανεξάρτητα στο καθένα.

Το αέριο υδρογόνο που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα έχει την τάση να εξαφανίζεται όσο πλησιάζουμε στην επιφάνεια του φεγγαριού. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι κάποιες εξωγήινες μορφές θα μπορούσαν να αναπνέουν στον Τιτάνα. Το Cassini ανίχνευσε επίσης παρουσία από κάτι που μοιάζει να είναι μια οργανική ένωση στην επιφάνεια του Τιτάνα, την οποία οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν.

titanvolcano cassini c12 hnadl3 Τι καταναλώνει το υδρογόνο του Τιτάνα;

Ο McKay εξηγεί τη σημασία αυτών των μελετών, δηλώνοντας, «Εάν αποδειχθεί ότι αυτά τα σημάδια είναι σημάδι ζωής, θα είναι διπλά συναρπαστικό γιατί θα αποτελούσε μια δεύτερη μορφή της ζωής ανεξάρτητη από το νερό που είναι η βάση της ζωή στη Γη.»

Ωστόσο η Darrell Strobel, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η οποία έχει συντάξει τη μελέτη του υδρογόνου στον Τιτάνα, εξηγεί, «Τα ευρήματα του υδρογόνου είναι σύμφωνα με τους όρους που θα μπορούσαν να παράγουν μια εξωτική μορφή ζωής με βάση το μεθάνιο, αλλά δεν αποδεικνύουν οριστικά την ύπαρξή της.»

Ο Τιτάνας είναι το μόνο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα για το οποίο γίνονται τόσο ανοιχτά δηλώσεις της επιστημονικής κοινότητας, περί της πιθανότητας υπάρξεως ζωής. (Γίνονται και για την Ευρώπη, αλλά η έρευνα εκεί είναι απείρως δυσκολότερη, γιατί αν υπάρχει ζωή, αυτή βρίσκεται σε έναν ωκεανό κάτω από χιλιόμετρα πάγου.)

(Στην πρώτη φωτογραφία βλέπουμε μια άποψη της ατμόσφαιρας, στη δεύτερη επιφανειακές λίμνες και στην τρίτη μια άποψη του φεγγαριού του Κρόνου Τιτάνα. Στο βίντεο καταγραφή από το Hugens)